Friday, February 4, 2011

Why Vegan?? It's my choice

Vegan..
ramai yang cakap vegan ni tak elok..diet tak seimbang dan lain..
banyak kalau nak disenaraikan..
kenapa saya pilih untuk jadi vegan??
ramai yang tanya..rasa2 klu pasang recorder pastu asyik ulang2 boleh rosak gamaknye..
bukan nak konon mempertahankan hak asasi haiwan ke ape..
saya bukan orang begitu dan saya tidak mendiskriminasi mereka yang normal..
kenapa diorang normal??
sbb benda yg diorang wat tu sume org lain pun buat..
macam saya dah tentu2 lah abnormal..
bukan sume orang vegan..
certain2 je..

vegan pun ade food pyramid la..


orang banyak tanye jugak..
kenapa mesti vegan??
tak jadi vegetarian biase je??
ok..first klu dah nak jadi vege..nape nak yg biase2 je..
klu dah betul nak jadi vege baik terus vegan kan..
sebenarnye niat asal nak diet je sbb tu nak jadi vegan..
tapi bile dah lame2..seronok lah pulak..
harap2 dapat bertahan sampai bile2..

saya mmg mengaku..teramat lah susah nak ubah cara hidup..
macam nak menangis pun ade gak..
tapi nak kurus punye pasal..
tahan2..hahaha

kurus!kurus!kurus!

lame2 bila dah biase..takde rase ape pun..
tapi yang lecehnye..nak makan luar sangat lah susah..
sbb kedai yg offer vege meal sgt lah limited..
jenuh jugak nak meng'order' kat waiter..
kadang2 kena marah pun ade gak..
haish..nak wat mcm mne..org tak suke..

tapi kalau yg sgt hormat tu..
rase mcm di appreciate sgt2..
terima kasih kepada mereka..

lagi satu masalah..
mak saya naik gila nak pikir ape nak prepare untuk meal saya..

mak, jangan macam ni dah la..

sorie mak..saya banyak menyusahkan mak..
kadang2 ade time seharian tak makan sbb sume lauk daging..
yg bestnye bile tak makan..banyak la lemak berkurang :)
wohoo!!

lebih kurang macam ni lah perubahan XP

jgn la cakap kt vegan yg lain yg ni sebenarnye diet tak seimbang..
pendapat itu salah..
hampir semua orang yg vegan diorang dah belajar mcm mne nak ganti vitamin,protien dan carbs yang sepatutnye ade..
kalau duduk dgn diorg rase macam bodoh sangat..benda yang saya tahu macam ape yg diorang belajar kat tadika je..
dan vegan ni sebenarnye lebih sihat berbanding pengamal diet biasa..
okay!!hidup vegan sedunia!!



P/S: Suami yang ade isteri vegan kena lah sayang isteri lebih sebab kurang sikit duit belanje makan.. XP

2 comments:

  1. i will support you :)

    sila follow blog saya :)

    ReplyDelete
  2. okay saya dah faham ;)
    cpt follow blog saya juga! hehe

    ReplyDelete